عسل مهمترین منبع مواد قندی شناخته شده است پس با باید عسل و خواص آن را بیشتر بشناسیم این ماده لذیذ و خوردنی پانزده نوع قند دارد که مهمترین آنها فروکتوز، گلوکز و ساکاروز است. در مجموع یک کیلوگرم عسل۳۲۵۰ کالری حرارت و انرژی دارد. عسل به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری در تبادلات غذایی و کمک به هضم غذا بالاترین مرتبه را در میان غذاها دارد، از این دسته مواد میتوان به آمیلاز، اینورتاز، کاتالاز و پراکسیداز اشاره کرد. همچنین عسل دارای ویتامینهای بسیاری از جمله ویتامینهایB۵،B۲،B۴ ،نیاسین، پریدوکسین و ویتامینهایC،K،E،Aاست. میزان این ویتامینها در عسل زیاد نیست؛ با این حال کافی و مفید است. عسل دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسید فرمیک و مشتقات کلروفیل و مقداری آنزیم و رایحه های معطر است. املاح معدنی در عسل فراوانند؛ از جمله کلسیم، پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن، کلر، فسفر، گوگرد و ید. بسیاری از پژوهشگران تأکید دارند که عسل حاوی عوامل قوی ضدمیکروب و نیز حاوی هورمونهای نباتی و هورمونهایی از مشتقات استروژن است.
خواص عسل
عسل و خواص آن را بیشتر بشناسیم
رنگ عسلهای مختلف، باتوجه به منابع اصلی شهد از سفید روشن تا سیاه متغیراست. بنابراین، آن چه به غلط بین عوام شایع شده است که عسل زنبوران مادر (یعنی جمعیت زنبور عسل با ملکه مسن) تیره و غلیظ است، اما عسل زنبوران جوان (یعنی بچه کندوها)، روشن ورقیق است، پایه علمی ندارد. به عنوان مثال:
رنگ عسل اقاقیا، سفید روشن مانند آب استرنگ
عسل افرا، لیمویی رنگ
رنگ عسل اسپرس، زرد طلایی
رنگ عسل انواع میوه ها، زرد متمایل به قهوه ای
رنگ عسل شبدر سرخ، زرد تمایل به قرمز
رنگ عسل زیرفون، زرد متمایل به سبزرنگ
عسل گل قاصد، زرد تیره رنگ
عسل نارون، قهوه ای
رنگ عسل صنوبرو زبان گنجشک، سبز تیره تا سیاه
خواص عسل
ویژگی مهم عسل آن است که این ماده طبیعی به شرط دوری از رطوبت،در مدت طولانی فاسد نمی شود.برای نگهداری مواد به دور از فساد هم از آن استفاده می شود.مثلا شاه توت را با آن مخلوط می کنندو هر چند روز یک بار آن را وارونه می کنند.تا عسل به همه جای آن برسد و بدین طریق شاه توت تا یک سال فاسد نمی شود.دیگر این که این ماده فقط در صورتی ارزش غذایی خود را از دست می دهد.که بیش از ۶۰ درجه حرارت ببیند.عسل از قدیم جهت طعم دهی یا تغییر مزه داروها مورد استفاده بوده است.قدمت استفاده از عسل در مصر حداقل به ۲۲۰۰ تا ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می رسد.مصریان قدیم از عسل دست کم به صورت ۹۰۰ فرآورده بهره می برده اند.محصول سالانه عسل در جهان ۳۰۰۰۰۰ هزار تن است.
خواص عسل
عسل و خواص آن را بیشتر بشناسیم
فواید دارویی و درمانی:
در باب خواص درمانی عسل نکات بسیاری وجود دارد، از جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد: عسل بادشکن است و برای معالجه قولنج روده تجویز میشودو در مسمومیتهای غذایی، دستگاه گوارش را پاک میسازد.
•سنگهای کلیه و مثانه را از بین میبرد. برای این منظور عسل را با کندر باید مصرف کرد. عسل خواب آور است و به مبتلایان به بیماری کم خوابی توصیه میشودکه قبل از خواب چند قاشق مرباخوری عسل میل کنند.
•عسل گرفتگی مویرگهارا باز میکند و برای عروق بسیار مفید است. پس سالمندان اگر هر روز شربت عسل و لیموی تازه بنوشند، عمر طولانیتری خواهند داشت.
•حتی موم عسل نیز خواص زیادی دارد و ماسک آن برای صورت، چین و چروک و فرورفتگیهای پوست را میپوشاند و پوست را لطیف میکند.بررسی مقالات سالهای۴۸۹۱تا ۱۰۰۴نشان میدهدحداقل ۱۲تحقیق راجع به اثرات ضد زخم عسل انجام شده که نتایج آنها مثبت بوده است. عسل به عنوان التیام دهنده زخم و نگهدارنده پوست مورد تأیید قرار گرفته است. همچنین ۱۰مورد دیگر نشان داده، عسل دارای اثرات ضد خونریزی با موفقیت ۹۹درصد بوده که این عمل به همراه اثرات ضد میکروب نیز بوده است.
خواص عسل
در تحقیقات دو تن از محققان به نامهای وسبورن و نوزیسکینوست این نتیجه حاصل شد که افرادی که از عسل استفاده میکنند(روزانه۰۳گرم) به پوسیدگی دندان مبتلا نشده اند. علاوه بر اینکه عسل قندی طبیعی است، خاصیت ضد میکروبی آن نیز در پیشگیری از پوسیدگی مؤثر است و همچنین در رشد استخوانها و درمان نرمی استخوان و تقویت لثه بسیار سودمند میباشد. اگر عسل با ذغال طبی مخلوط شود باعث سفیدی و براقی دندانها میشود.
مصرف عسل در کودکان میتواند باعث افزایش وزن آنها شده و حال عمومی کودک را بهبود بخشد، نیز نیاز کودک به ویتامینB۰را پاسخ میگوید. البته به علت احتمال ایجاد واکنشهای حساسیتی استفاده از عسل برای کودکان تا زیر۵سال ممنوع است.
عسل و خواص آن
در گذشته درمان زخمهای کهنه و چرکی با عسل متداول بوده است، هم اکنون نیز این ماده برای درمان زخمهای پوستی مزمن کاربرد دارد، رشد میکروبها را متوقف کرده و پوست و اعصاب را تغذیه مینماید. عسل برای درمان زخم سپتیک ازساولون بهتر عمل کرده و در درمان عفونتهای پوستی بهبود سریعتری نسبت به پماد آمپیسیلین نشان داده است، عسل ضد کاندیدا و تریکوفیتون منتاگروفیتیس است و در درمان عفونتهای پوستی ناشی از این دو بسیار مؤثر است.
خواص عسل
عسل به علت داشتن بعضی آنزیمها به هضم غذا کمک میکند، مثل: لیپاز، آمیلاز، ساکاراز و میتواند در افراد مبتلا به ترش کردن یا رفلاکس مؤثر باشد، برای زخم معده و التهاب آن نیز مفید است.دستگاه گوارش را پاک میسازد و ضد اسهال است در تحقیقات ثابت شده اثر بسیار مفیدی بر عفونتهای معده با هلیکو باکتر پیلوری دارد.ازاین رو ضد زخم معده و دستگاه گوارش است.
میتوان به اثرات کمک درمانی در بیماری سل، التهاب ریه، آسم و ذاتالریه اشاره کرد، همچنین میتوان از اثرات کمکی آن در انواع زخم و التهابهای قرینه و سوزشهای چشم نام برد.عسل در درمان بیماریهای زنان و زایمان، بیماریهای قلبی، بیماریهای کلیوی و بیماریهای اعصاب نقش به سزایی داشته است، نیز در درمان بیماریهای خونی مفید بوده، گلبولهای قرمز و هموگلوبین را افزایش میدهد و خاصیت ضد خون ریزی دارد، از این رو میتواند نقص ویتامین کا بدن را جبران کند.
خواص عسل
عسل و خواص آن
ترکیبات عسل بسته به نوع تغذیه زنبور عسل بدین معنی که از چه گلی یا گلهایی استفاده کرده متفاوت است. یعنی عسل تولیدی بسته به این که زنبور، از چه گیاهی استفاده کرده گوناگون است.درصد آب موجود در عسلها، به شرایط اقلیمی ومیزان رطوبت منطقه بستگی دارد. در مناطقی که میزان رطوبت هوا بالاتر است، درصد آب عسل بیشتراست. برای مثال عسلهای شمال رقیقتر از عسلهای شمیرانات تهران است. درصد آب عسل با توجه به شرایط آب وهوایی منطقه استقرار کندوها، میتواند تا حدود۵۲نیز بالا رود. به این ترتیب از لحظه شهد آوری تا تولید عسل، دو مرحله انجام میگیرد. مرحله اول رنبوران هم به طور فعال هم به طور انفعالی آب را از محلول رقیق شهد که به طور معمول دارای ۳۰ درصد آب است، جدا میکنند. (آب شهد گلها بین۲۳تا۱۳در صد متغیر است). عسلهای دارای منبع گیاهی متفاوت دارای رنگ و طعم متفاوت بوده و به مقادیر نه زیاد متفاوت، حاوی قندها (ساکاروز، لوولوز، دکستروز، مالتوز و غیره) و حاوی اسیدها، پروتئینها، پیک مانها، مواد معطر و خوشبو کننده وهمچنین املاح (نظیر سدیم، گوگرد، منیزیوم، فسفر، کلر، پتاسیم، سیلیکا و غیره) آنزیمها (مانند دیاستاز، گلوکز اکسیداز، کاتالاز، فسفاتاز و انورتاز) و همچنین حاوی ویتامینها (پرودوکسین، فولیک اسید) و غیره میباشند.