سخن از خاصیت ضد میکروبی عسل میباشد که عبارت است از ماده شیرین طبیعی تولید شده بوسیله زنبورهای عسل از شهد گل ها یا ترشحات بخش های زنده گیاهان که زنبور عسل این مواد را جمع آوری و حمل نموده و با مواد خاصی از بدن خود ترکیب کرده و در شان های عسل ذخیره می کند.همچنین این ماده غذایی یکی از هدیه های ارزنده و پرارزش طبیعت می باشد.که قران کریم از آن به عنوان فیه شفا للناس(شفای مردم در آن است) یاد می کند.
خاصیت ضد میکروبی عسل
خاصیت ضد میکروبی عسل
عسل یک محصول غذایی مفید و یک اکسیر پرارزش بوده و که از قرنها پیش به عنوان عالی ترین و مقوی ترین غذاها شناخته شده است.همچنین هزاران سال است که با هدف درمان جراحات و بیماریها مورد استفاده بشر قرار گرفته است.شواهد تاریخی موید آن است.که مصریان ،آشوریان و یونانیان از جمله اقوام کهنی هستند که از عسل همراه با گیاهان دارویی و یا به تنهایی برای بهبود امراض بهره جسته اند.در فرهنگ ما نیز از قدیم الایام مصرف عسل در رژیم غذایی و یا کاربرد آن در رژیم درمانی از جایگاه خاصی برخوردار بوده است.
خاصیت ضد میکروبی عسل
کیفیت عسل بر حسب اینکه زنبور از کدام گل یا ماده غذایی استفاده نماید متفاوت و در نتیجه خاصیت درمانی آن نیز متفاوت خواهد بود.همچنین میتوان طعم انواع میوه ها و سبزيها را با اختلاط آب یا عصاره آنها با شربت شکر به زنبورها داد .در این خصوص علاوه بر آنکه عسل تولیدي داراي کیفیت بهتري خواهد بود، براي خود زنبورها نیز مفیدتر است زیرا زنبورها قبل از آنکه ترکیبات جذبی را به عسل تبدیل کنند وارد بدن خود نموده و نیازهاي غذایی خود را برطرف میسازند .بسته به منطقه -اي که عسل تولید میشود و همچنین نوع تغذیه زنبور، عسلهاي تولیدي داراي خاصیت آنتی اکسیدانی متفاوتی هستند.
آنتی اکسیدانها موادی هستند که می توانند با آثار ناشی از فرایند فیزیولوژیک اکسیداسیون در بافت ها مقابله کنند.شواهد بسیار زیادی وجود داردکه اثرات سو تغذیه ای آنتی اکسیدان -های ساختگی اضافه شده به مواد غذایی مانند بوتیل هیدروکسی آنیزول ،بوتیل هیدروکسی تولوئن و ترت بتا هیدروکسی کینون رو تایید می کنند.علاوه بر این خطر آسیب کبدی و ایجاد سرطان در حیوانات آزمایشگاهی از معایب استفاده از آنتی اکسیدانهای ساختگی است.
خاصیت ضد میکروبی عسل
بنابراین نیازبه آنتیاکسیدانهاي قوي با سمیت کمترو اثربخشی بیشتریک ضرورت اجتناب ناپذیراست .برخی تحقیقات وجود مواد آنتی اکسیدان موجود در عسل را اثبات نموده اند. که از جمله میتوان فعالیت آنتی اکسیدانی قابل توجهی از جمله گلوکز اکسیداز، کاتالاز، آسکوربیک اسید، فنولیک اسیدها، فلاونوییدها، آمینواسیدها و پروتئینها را نام برد .به نظر میرسد مهمترین آنتی اکسیدان موجود در عسل فنولها باشند.
ارزیابیهاي آزمایشگاهی نیزنشاندهنده آن است که طیف وسیعی از میکرو ارگانیسمهاي پاتوژن مؤثر در عفونت زخمها توسط عسل مهار میشوند.
علل فعالیت ضد باکتریایی عسل عبارتند از:۱
-اسمولالیته :عسل یک محلول اشباع یا فوق اشباع از قندها است که معمولا فقط بین ۱۵تا ۲۱درصد وزنی آن را آب تشکیل میدهد.
۲-اسیدیته:pHعسل بین مقادیر ۲/۳تا ۵/۴متغیر است که براي بسیاري از پاتوژنهاي حیوانی بازدارنده است.
۳-پراکسید هیدروژن :آنزیمی به نام گلوکز اکسیداز از غدد تحت حلقی زنبور وارد شهد میشود که با اثر بر گلوکز منجر به تولید گلوکورونیک اسید و پراکسید هیدروژن میشود.
۴-سایر فاکتورها از قبیل فلاوونوییدها، فنلیک اسیدها، لیزوزیم، اجزاي ضد باکتري فرار و …
خاصیت ضد میکروبی عسل
فعالیت ضدمیکروبی عسل از لحاظ درمانی بسیار ارزشمند میباشد. این خواص ارزشمند به دلیل مکانیسمهای متعددی است که دارای اثرات سمی بر روی باکتریهاست و قادر است متابولیسم و ساختار میکروارگانیسمهای عامل بیماری زا تحت تأثیر قرار میدهد. خواص عسل از جمله محتوای قند بالا، اسیدیته، فعالیت کم آب، تولید پراکسید هیدروژن، فنل و مواد فرار با منشاً گیاهی به طور مجزا یا هم افزایی از فعالیت مهارکنندگی عسل بر رشد باکتری حمایت میکند.
این که عسل با چه مکانیسمی باعث مهار رشد میکروارگانیسمها میگردد دقیقاً مشخص نیست. ولی گفته میشود خاصیت اسموتیک عسل به دلیل داشتن ترکیبی از ۸۲ درصد کربوهیدرات گوناگون در حجم کمی از آب، باعث خروج مقادیر زیادی آب از سلول باکتریایی و مهار آن میشود. وجود مشتقات گیاهی از جمله فلاوونوئید ها در عسل با تحریک سیستم ایمنی و فعال کردن نوترفیل ها باعث افزایش خواص آنتی باکتریایی میگردد. عدهای از پژوهشگران نیز معتقدند پتانسیل ضد میکروبی عسل وابسته به پراکسید هیدروژن موجود در آن است که توسط فعالیت آنزیمی ترشحات بزاقی زنبور عسل به آن اضافه میشود
برای خرید عسل طبیعی سبلان کلیک کنید.